Medjugorje

Bosznia-Hercegovinában, Cirluk község déli részén, Mostartól 26km-re délnyugatra található Medjugorje, Dél-Európában.

Hat gyerek a falu fölé emelkedő Crnica-hegy oldalában legeltette birkáit, amikor délután hat óra előtt fényekkel kísérve megjelent előttük egy nőalak.
A gyerekek - a legkisebb tizenöt, a legnagyobb tizenhét - ijedtükben hazáig szaladtak. A felnőttek hitték is nem is a mesét. Azt tanácsolták, ha újra látnák, locsoljanak rá szentelt vizet, mert ha a Sátán kísérti őket, akkor ettől elmenekül. Így is tettek, amikor másnap ismét megjelent. Ám a nőalak csak mosolygott az igyekezetükön, mert maga a Szűzanya volt. Harmadnap tiszta feketébe öltözve újra eljött, oda állt a kereszt alá, s sírva annyit mondott: Béke, béke, béke. Béke legyen az Isten és az ember, béke legyen az emberek között!
A gyerekek története gyorsan terjedt, messze környékről jöttek csodát látni. De jöttek a rendőrök is. A gyerekeket elmeorvosokkal vizsgáltatták, az őket pártoló papot börtönbe zárták. Az emberek hite azonban erősebbnek bizonyult.

Az egyszeri jelenség valószínűleg kevés lett volna Medjugorje mai híréhez. A kiválasztottak szerint itt a csoda folyamatossá vált. A mostanra felnőtt gyerekek közül három 1981. óta mindennap találkozik a Szűzanyával. A többiek már csak évente egyszer, mert ők közben megismerték az ígért tíz titkot. Vicka, Iván és Mária egyaránt a kilencedik titoknál tart. Hogy az utolsót melyikük mikor tudja meg, az még titok.

A titkok mellett a Szűzanya minden hónap 25-én üzenetet küld a világnak Mária Pavlovicon keresztül.

Az üzeneteket először csak a zarándokoknak adták tovább, 1997. óta földi adókon, műholdon és az interneten az egész világnak sugározzák a Béke Rádió napi 24 órás zenés vallási műsorában.