Betlehemi Kis Nővérek

(Petites Soeurs de Betlehem)

A francia alapítású, modern szerzetesközösség Szent Brúnó (1030-1101) tanítása szellemében kontemplatív életet él. A karthauziakhoz hasonlóan a kis nővérek napjuk nagy részét saját cellájukban töltik: itt dolgoznak, a zsolozsma bizonyos részeit itt imádkozzák, egyedül étkeznek. Remetemagányuk mottóját Jézus szavai alkotják: "Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz" (Mt 6,6),

"Hogy a pusztaság magánya és csöndje milyen isteni örömmel tölti el azokat, akik ezt szeretik, csak azok tudják, akik már megtapasztalták" (Szent Brúnó).

A közösségi élet tengelyét a liturgia alkotja: naponta kétszer közösen imádkoznak a templomban, vasárnap pedig az egész zsolozsmát közösen éneklik, az ebédet is együtt fogyasztják el, de teljes hallgatásban. Vasár- és ünnepnapokon közös sétát tesznek és üdülést tartanak. Azok számára, akik bizonyos időt ebben a csendes imádásban és teljes visszavonultságban akarnak eltölteni, vendégcellát biztosítanak.

A betlehemi kis nővérek szerzetes kongregációját az egyház 1986. június 24-én ismerte el. Kolostoraik száma 20 (Franciaország, Itália, Belgium, Ausztria, Spanyolország, Izrael, USA), ezekben kb. 270 nővér éli Betlehem csöndes, elvonult életét. Ruházatuk emlékeztet a karthauzi apácák öltözékére.

Anyaház:
Monastére-en-Chartreuse
F-38380 St. Laurent du Pont
Tel.: 0033-75-554-005

Újabb alapítás:
Kloster von Betlehem, Kinderalm
A-5621 St. Veit i. Pongau
(1989-es adat)