Angyalvár

Eredetileg Hadrian császár mauzóleuma, a X. század óta erős fellegvár Rómában, tetején Mihály arkangyal bronzszobrával. A Vatikánnal fedett folyosó köti össze.

A hajdani antik császárkori síremlékek képét viszont Augusztus császáré jobban őrzi, azon talán még a múlt században ültetett fák állnak, mint 2000 éve ...viszont ott több hajléktalan ütött tanyát mint az Angyalvár parkjában.
Az V. Pius pápa által épített külső sáncrendszer ma árnyas park, padokkal és pár kúttal, sokak számára ez komfortos tartózkodást tesz lehetővé. Rómában szemmel láthatólag problémát jelent a migráció különböző hatásainak kezelése. Az Angyalvártól egészen a Szt. Péter Bazilikáig (a via Conciolazione mentén) mindenféle nációjú illegális árusok sorakoznak, akik a járádra terített ponyvákon árulják portékájukat, kissé megnehezítve a gyalogos közlekedést. Mikor rendőrt vagy csendőrt látnak közeledni, többségük menekülő-várakozó poziciót vesz fel, jobban fokozva közlekedési káoszt.
A sáncrendszer parkja a VI. Sándor pápa által épített négy saroktornyot és annak falait veszi körül. A vár legutóbbi nagyobb ostroma 1527-ben volt, akkor ezek a falak tartóztatták fel az ellent. A Vatikánt és a várat egy magas falon végig futó fedett út köti össze, a pápák ezen a védett egérúton tudtak ide menekülni, - amire a XVII. sz.-ig többször sor is került. A négy saroktrony övezi az eredeti mauzóleumot, amelyet már a III. századtól erődítménynek használnak. Ekkor épült ki az egész város övező falrendszer, a síremlék ennek lett egy megerősített pontja.

Angyalvár: Pápai lakosztályok