Cortonai Szent Margit

Felső-Olaszország Umbria vidékének falucskájában, Laviánóban született 1247-ben. Cortona közelében élte fiatalságát és később ott töltötte bűnbánó éveit is. Ezért lett Cortonai Margit a neve.
Már kisgyermek korában büszke volt arra, hogy ő sokkal szebb, mint mások. Édesanyja, aki látta kislánya túlzott hiúságát, gyakran figyelmeztette ennek rossz következményeire. Amikor hétéves korában az édesanyja meghalt, édesapjának nem sok ideje maradt a lányára. Mostoha anyját sem érdekelte Margit életvitele, így azt tehetett, amit akart.

Tizenötévesen elhagyta a szülői házat és egy környékbeli gazdag ember ágyasa lett. Úrrá lett rajta a paráznaság bűne és bűntársával együtt szakítottak Istennel. Kilenc év telt el a bűnben! 1273-ban a szeretője hosszabb útra ment, amelyből csak hűséges kutyája tért haza. A kutya Margitot a közeli erdőbe vezette. Egy gödörben talált rá meggyilkolt szeretőjére, akinek a holtteste már bomlásnak indult. Margit a holttestet meglátva, megborzadt. Önkéntelenül is a meggyilkolt bűnös lelke jutott eszébe, amely a bűnbánat szentségének hiányában, valószínűleg bűnbánat nélkül juthatott az isteni ítélet elé. Átérezte, hogy szeretője bűneiért, Isten előtt ő is felelős. Ugyanakkor saját elhibázott élete is terhelte a lelkét.

Akkor kimondta Isten előtt: „Istenem, ezután én soha többé nem akarok bűnt elkövetni!!!” Margit lelkében akkor egy bűnös világ dőlt össze és egy új élet kezdődött.

Életének ebben a kritikus pillanatában meghallotta Krisztus hangját, aki meghívta a vezeklésre elkövetett bűnei miatt! A keskeny utat Szent Ferenc követői mutatták meg neki. Kimerülten ért a cellei kolostor kapujához és vezeklő ruhát kért. Mivel nem bíztak a 26 éves nő állhatatosságában, csak 1276-ban vehette fel a vezeklőruhát, a ferences harmadrend öltözetét. Az akkori idők bűnbánati szokása szerint a nyilvánosság előtt is megvallotta a bűneit és vezekelt azokért.

Mivel a szépsége sodorta a bűnös élet útjára, kemény következetességgel megkezdte a szépsége elleni harcot: lenyírta a haját, az arcát korommal kente be, nagyon egyszerűen öltözködött, a betegek és az öregek szolgálatát a legnagyobb szeretettel végezte. Azt mondogatta a testének: „Eddig te győztél le engem, ezután Isten segítségével én győzlek le téged!!!”

Amikor haza látogatott, édesapja kész volt megbocsátani neki, de mostohája kiutasította a szülői házból.

Ekkor a sátán rá akarta venni, hogy térjen vissza előbbi életébe! Hallotta a gonosz elbizonytalanító kérdéseit: valóban megbocsátotta Isten a bűneidet? Tudd meg, Isten sohasem bocsátja meg a bűneidet, hiába kéred Őt szüntelenül! Úgy tünt, mintha minden összeesküdött volna ellene. Rágalmakat szórtak rá, a lelki vezetője bizalmatlan lett vele szemben. Úgy érezte mintha Isten is elfordult volna tőle!

Lelki sötétségében meghallotta Krisztus szavait: „Veled leszek, és mégsem leszek veled! A kegyelmembe öltöztetlek, de úgy érzed, mintha kivetkőztél volna belőle. Bár teljesen nálad maradok, mégse leszel képes felismerni Engem!”

Margit, megtérésének a kezdetén, azt hallotta Jézustól: „Most még nem nevezlek lányomnak, mert a bűn lánya vagy!” Amikor szentáldozáshoz járult hallotta Jézus hangját: „Leányom! Szeretett leányom!” „Jézus Szava az öröm óceánja számomra minden megpróbáltatásomban” – mondogatta.
Margit, az ördögi és emberi támadások közepette hősiesen kitartott jó elhatározásában. Ebben volt az ő igazi nagysága! Nemcsak fogadkozott, ígérgetett Istennek, hanem hűséges is maradt. Életgyónást végzett! Szép ékszereit és ruháit szétosztotta a szegények között. Sokat böjtölt és imádkozott. Buzgón kérte Istentől bűnei bocsánatát. Zokszó nélkül viselte el az emberek megjegyzéseit! Legnagyobb vigasztalása a szentáldozás volt, amelyben Jézus őt is Irgalmas Szívére ölelte. Jézus sokat bocsátott meg neki, mert szívből szerette Őt!

Egyik látomása alkalmával mondta neki Jézus: „Most, a sötétség lánya vagy az emberek szemében, de majd a halálod után felismerik nagy szégyenkezve, hogy valójában ki is voltál!”

1274 február 22-én halt meg, 50 éves korában!

XII. Benedek pápa 1728 – pünkösd ünnepén a szentek sorába iktatta. A megtérő, bűneiket sirató bűnös nők és férfiak égi bátorítója.

Cortonai Szent Margit